SUP board keuzehulp: informatie en tips

Hoe kies ik het juiste SUP board?

SUP staat voor Stand Up Paddling. SUPpen is een populaire watersport waarbij je, staande op een SUP board op het water voortbeweegt door gebruik te maken van een speciaal daarvoor ontworpen SUP peddel.

Geen nieuwe hype

Rond 1960 bedacht een aantal ‘beach boys’ op Hawaï een manier om goede foto’s te kunnen maken van toeristen in het water als souvenir; ze gingen op hun surfboards staan en gebruikten een lange peddel om zichzelf op het water voort te bewegen. Ook de surf-instructeurs gebruiken deze techniek om hun cursisten beter in de gaten te houden en instructies directer te kunnen geven.
Een paar jaar geleden werd stand up paddling ‘herontdekt’ door surfers en al snel werd het door de rest van de wereld opgepikt. Vanaf dat moment won het SUPpen enorm aan populariteit, juist omdat het zo’n toegankelijke, leuke en goede manier is om te sporten.

Is SUPpen moeilijk?

SUPpen is vrij eenvoudig te leren. Je kunt zelf direct beginnen, en ook op steeds meer plekken een SUP cursus volgen. Je hebt direct plezier van je sport en ontwikkelt makkelijk meer vaardigheden. Maar ook voor gevorderde racers blijft de sport onverminderd uitdagend.

SUPpen is een ideale allround sport

Overal waar water is kan je suppen. Op zee, meren en meertjes, rivieren en zelfs door de grachten van binnensteden. Het vlakke water van een binnenmeer is een van de makkelijkste en veiligste wateren om op te suppen. Begeef je je op drukkere vaarwegen en/of meer uitdaging voor wat betreft golven en stroming, hou dan rekening met de omstandigheden, bereid je goed voor en ken de betrokken regelgeving. SUPpen is daarnaast geschikt voor jong en oud. Lekker relaxed een rondje suppen of aan je conditie werken. Een opblaasbaar SUP board neem je ook eenvoudig overal mee naar toe.

Maar hoe kies je nu de juiste SUP?

Koop je een SUP van een kwaliteitsmerk, dan doe je daar veelal sowieso goed aan. Maar er zijn inmiddels diverse boards op de markt, in verschillende lengtes, breedtes, vormen, vinsoorten én bouwkwaliteiten. En dan hebben we het nog niet eens over de peddels gehad. Ook daarin vind je veel variatie in lengte, bladmaten, shaft-vormen, bouwmateriaal… Een SUP board van goede kwaliteit gaat (mits goed onderhouden) lang mee, dus je wilt een goede keuze maken waar je ook een tijd mee uit de voeten kunt terwijl je ervarener wordt.

Man op SUP board met waterfles

TIP 1: Activiteit. Waar ga ik suppen?
Welk SUP board past het beste bij welk gebruik? Ga je SUPpen in de grachten van de stad, dan is een allround board de meest verstandige keuze om zijn wendbaarheid. Wil je langere afstanden SUPpen op vaarten of binnenmeren, heb je meer plezier van een touring board. Deze bieden ondermeer door hun langere waterlijn het meeste comfort voor lange afstanden maar kost het je meer kracht om bochten te draaien.

TIP 2: Afmetingen. Welke maat SUP board heb ik nodig?

Lengte en breedte

De lengte en breedte bepalen het karakter van je board. Een korter board is wendbaarder, en een langer board is sneller vanwege zijn langere waterlijn. Een smaller board is sneller, maar een breder board weer stabieler.

Volume en gewicht

Het volume van je board (in liters) bepaalt het draagvermogen van je board. Hoe meer liters inhoud, des te meer gewicht het board kan dragen. Een zwaarder board neemt echter ook lastiger mee en vaart minder snel.

Er spelen meer factoren mee in de keuze voor een board. Zoals: hoe stabiel ben je op een SUP board, heb je al ervaring met peddelen en peddeltechniek, welk niveau zou je willen bereiken en op welk soort vaargebieden verwacht je je SUP board te gaan gebruiken?

Op onze site hebben we een eerste sortering gemaakt op beginners- en gevorderdenniveau, en op onderscheid tussen allround-, touring- en raceboards. Daarnaast vind je onze ruime sortering aan SUP peddels, SUP-wear, Drysuits en accessoires.

Het allerbeste advies dat we je echter kunnen geven?
Dat is ons persoonlijke advies aan jou.

We hopen je met deze keuzewijzer wat op weg te hebben geholpen. Maar zoals gezegd: een goede, duurzame keuze voor een SUP board of peddel is afhankelijk van veel zaken die met jou persoonlijk samenhangen.

Bel of mail ons daarom gerust met je vragen, of liever nog: kom langs in onze SUPshop in Heeg! Gebaseerd op de uitkomsten van alle bovengenoemde factoren helpen we je graag het voor jou meest passende board en peddel te kiezen. Zo heb jij nog jaren plezier van je keuze om te gaan SUPpen.